אחת מסיבות כשלונו המהדהד של בני גנץ, אבל לא היחידה, הייתה חוסר הבנתו את המתחולל ברחוב הערבי, ואת הפוטנציאל לחולל את השינויים בתוך ישראל דרך האזרחים הערבים.

כיתתי את רגלי בכפרים ובערים הערביים בכל סבבי הבחירות האחרונות וגיליתי כי הערבים רוצים להשתלב בישראל, הם מלאי ביקורת על הרשימה המשותפת, אבל תמכו בה בחצי לב כי לא הייתה שום מפלגה ציונית שפתחה את שעריה להם. התגובה הראשונה הייתה אדישות וחוסר רצון להשתתף בבחירות בכלל, מה שגרם בסבב הראשון מפלה קשה לרשימה המשותפת, אשר ניהלה מערכת בחירות המבוססת על "הכיבוש", "ההתנחלויות" וכיוצא בזה סיסמאות "פלסטיניות".

ראשי הרשימה המשותפת גילו את מה שאני גיליתי, ונקודת המפנה שהחזירה להם את בוחריהם הייתה הכרזתו של אימן עודה כי המשותפת תחתור להשתלב ברקמה הפוליטית הישראלית.

אולי לא כל כך ידוע, אבל בבחירות הלפני אחרונות, כחול לבן קיבלו ברחוב הערבי 2 מנדטים, ומודעות הבחירות של בני גנץ כיכבו בכל מקום. שני המנדטים של כחול לבן באו על חשבון מרצ, מכיוון שמרצ נתפסה כמפלגה "פלסטינית" בעוד כחול לבן נתפסה כמפלגה "ישראלית".

בסבב הבחירות האחרון 2 המנדטים של כחול לבן עברו למשותפת בגלל עוד תפנית בעלילה, והיא תוכנית טראמפ, אבל לא במובן "הפלסטיני", אלא במובן "הישראלי". כאשר ביקרנו  בכפר קאסם שמענו כי "הבעיה הפלסטינית היא בעיה של ישראל. אם היא רוצה לספח את הגדה, זה עניינה ולא ענייננו. מה שאנו רוצים זה שהמשולש לא יסופח לרשות הפלסטינית".

הם המתינו להודעה של כחול לבן כי היא לא מסכימה שחלק מישראל יעבור לרשות הפלסטינית, וכאשר ההודעה הזאת לא הגיעה, שני המנדטים הערביים עברו למשותפת ונגרעו מכחול לבן, והביאו לכישלון בבחירות.

מדוע כחול לבן לא מסרה את ההודעה הזאת? מכיוון שהיא חשבה שהמהומה בתוך מחנה הימין פותחת לה פתח להעביר קולות מן הימין אליה, ושני חברי הכנסת הנזל והאוזר היו אמורים להעביר את הקולות האלה לכחול לבן. אף קול הם לא העבירו, אבל שני המנדטים הקריטיים מן הרחוב הערבי אבדו וגרמו לכישלון בבחירות.