Η επίσκεψη Πομπέο, η κυβέρνηση ενότητας και το σχέδιο Τραμπ

May 14, 2020The Flag Report

Date: 14/05/2020 Time: 10:15

Pinhas Inbari μικρή Authored by Pinhas Inbari via pinhasinbariblog.net

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, έφτασε στο Ισραήλ παραμονή της ορκωμοσίας της κυβέρνησης ενότητας, σε μία χρονική στιγμή που μοιάζει να διασφαλίζει την κυβέρνηση συνασπισμού, για την αποτροπή τέταρτου γύρου εκλογών.

Ο Λευκός Οίκος ήταν ο πρώτος που καλωσόρισε την κυβέρνηση ενότητας και η αποστολή του Πομπέο σε αυτή τη χρονική στιγμή δείχνει, αυτό που υποθέταμε από την πρώτη μέρα, ότι η κυβέρνηση ενότητας γεννήθηκε κατά τη διάρκεια των επισκέψεων των Gatz και Netanyahu στην DC την παραμονή της ανακοίνωσης της Συμφωνίας Τραμπ και αυτή είναι η δέσμευση που έδωσαν στον Τραμπ για να τον βοηθήσουν στην εκλογική του περίοδο.

Αλλά η Συμφωνία Τραμπ είναι κάτι παραπάνω από ένα προεκλογικό πλεονέκτημα για τον ίδιο, καθώς αντιπροσωπεύει ένα πραγματικό συμφέρον των ΗΠΑ – την προετοιμασία του εδάφους για την ασφαλή αποχώρηση των ΗΠΑ από την Μέση Ανατολή, αφήνοντας πίσω μία ισχυρή συμμαχία του Ισραήλ και των μετριοπαθών Σουνιτικών χωρών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και του Κόλπου, ενώ και η Ιορδανία, είναι ένας ζωτικός σύνδεσμος μέσα σε αυτή.

Γι’ αυτό το λόγο, το ζήτημα της Κίνας θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Πομπέο – οι ΗΠΑ θέλουν ο άξονας υπέρ των ΗΠΑ που θα τον αντικαταστήσει να μην επιτρέψει ούτε στην Κίνα ούτε στη Ρωσία να καλύψουν το κενό. Γιατί να μην αναφέρουμε τη Ρωσία εν προκειμένω; Διότι, όπως βλέπουμε στη Συρία και τη Λιβύη, ο ίδιος ο Πούτιν σκέφτεται την εκκένωση της Μέσης Ανατολής, εκτός από τη βάση του στις ακτές της Συρίας.

Στο Ισραήλ πιστεύουν ότι ο πυρήνας της Συμφωνίας Τραμπ είναι η προσάρτηση των τμημάτων της Δυτικής Όχθης, αλλά ο πυρήνας του σχεδίου είναι η δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αποτελεί απειλή για το Ισραήλ. Η πράξη της προσάρτησης θα ακολουθήσει.

Τι σημαίνει αυτό για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ; Πρώτον, ο Gantz πρέπει να διατηρήσει τις θέσεις που σχετίζονται με τη Συμφωνία Τραμπ – Άμυνα και Εξωτερικές Υποθέσεις. Ο ίδιος υποθέτει, ότι εάν τα πάει καλά από την άποψη αυτή, οι ΗΠΑ δε θα επιτρέψουν στον Νετανιάου να τον εμποδίσει από την ανάληψη του Πρωθυπουργικού αξιώματος.

Δεύτερον, η Regev δεν μπορεί να είναι η υπεύθυνη Υπουργός για το Όρος του Ναού – διότι σχετίζεται με τους ριζοσπαστικούς Εβραίους που θέλουν να αλλάξουν το status quo με την Ιορδανία, που αποτελεί σημείο τριβής με τα Σουνιτικά κράτη και δεν ταιριάζει με τη τη διάθεση να έρθουν πιο κοντά και να αναθερμανθούν οι περιφερειακές σχέσεις που βασίζονται στην ίδρυση ενός Παλαιστινιακού κράτους που δε θα θέτει σε κίνδυνο τα Ισραηλινά συμφέροντα από τη μία πλευρά και από την άλλη θα απομακρύνει το θέμα της Παλαιστίνης από τη μεγάλη συμφιλίωση Ισραήλ και Σουνιτών.

Γι’ αυτό το λόγο οι Bennett και Shaked δεν μπορούν να είναι μέρος αυτού του συνασπισμού, ενώ ο ραβίνος Peretz μπορεί να συμμετάσχει για να προστατεύσει τα συμφέροντα των εποίκων στις θυελλώδεις ημέρες που έρχονται.

Ο Πίνχας Ινμπάρι είναι ανώτατος αναλυτής στο Κέντρο Δημόσιας Διπλωματίας της Ιερουσαλήμ

Follow us on twitter